oznamy

Triedime domáci odpad správne ?

Ste zmätení z rôznych farieb kontajnerov?

Triedenie do farebných kontajnerov sa môže v rôznych obciach líšiť. Ako to vlastne s tým triedením je? Do komunálneho odpadu patrí všetko, čo vyprodukujú domácnosti, kancelárie a podnikatelia. Ľudia  sa často mýlia v tom, že ich odpad musí vždy končiť na skládkach. Väčšina vyprodukovaného odpadu má ďalšie využitie. O tom, či dáme odpadu, ktorý vyhadzujeme, nový život, rozhodujeme práve my.Spôsob nakladania odpadu pri ktorom sa rozdeľujú odpady podľa druhov sa nazýva triedený zber. Odpady sa triedia preto, aby sa uľahčilo ich ďalšie spracovanie a recyklácia.

Na kovový odpad slúži červený kontajner. Nápojovým kartónom (tzv. viacvrstvové kombinované materiály – VKM), akými sú obaly z džúsov, smotany či mlieka, patrí oranžový kontajner. Často sa ale kovy a nápojové kartóny zbierajú spolu s plastmi. Je to efektívnejšie riešenie pre také mestá a obce, v ktorých má zberová spoločnosť tomu prispôsobené technológie – autá na zber a následné roztriedenie týchto komodít na triediacej linke. Zberové auto tak nemusí chodiť po prázdne kontajnery. Zákon povoľuje zber plastov, kovov a nápojových kartónov do jednej spoločnej nádoby iba za podmienky, že bude tento odpad ďalej roztriedený a riadne odovzdaný na recykláciu. Preto aj farba kontajnera môže byť v každej obci iná.

Nielen kovové plechovky, papierové krabice a plastové fľaše, ale aj nápojové kartóny je potrebné zošliapnuť, alebo inak zmenšiť ich objem.

POMÔCKA: Kam aký odpad vhadzovať vám napovedia štítky na zberných nádobách alebo webová stránka obce alebo mesta. Tiež je tam uvedené, čo do týchto kontajnerov nepatrí.
POZOR! Do triedeného zberu VKM patria len nápojové kartóny.  Iné viacvrstvové kombinované materiály trieďte podľa toho, ktorý materiál v obale prevažuje. Takými sú napríklad kapsule z kávy, obaly z pudingov či instantných polievok. 

prevzaté: http://www.triedime.sk/photo_gallery/ste-zmateni-z-roznych-farieb-kontajnerov

Viac informácií na www.triedime.sk